Nieuws

HALLogo 150 Gold Horiz                                     De Lijn Logo 35jaar klein zwart

1873. Precies 150 jaar geleden, op 18 april, werd, als opvolger van de Commanditaire Vennootschap Plate Reuchlin & Co, de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (NASM) opgericht, die bekend werd onder de naam Holland-Amerika Lijn (HAL).

1988. Precies 35 jaar geleden, op 10 december, werd vereniging De Lijn opgericht ter bevordering van het onderlinge contact tussen (oud)medewerkers van de Holland-Amerika Lijn en om de kennis over de geschiedenis van de scheepvaartmaatschappij vast te leggen en te bevorderen.

Nieuwe wisseltentoonstelling museum De Lijn

Wisseltentoonstelling

Rotterdam in New York

Aankomst ms Rotterdam in New York                                                      (foto: Holland America Line)

30-11
Na vertrek uit Rotterdam op 15 oktober j.l. voer het nieuwe vlaggenschip Rotterdam op 26 oktober New York City binnen, precies op het eind van de 150 ste verjaardag van de eerste Transatlantic Crossing vanuit Rotterdam naar de Nieuwe Wereld.
Dat werd het startsein voor de viering in 2023 van de oprichting van de Holland-Amerika Lijn op 18 april 1873.

Dit gebeurde tijdens de nachtelijke aankomst in New York. Aan boord werd in de World Stage theaterzaal een evenement gehouden ter ere van het aanstaande jubileum van Holland America Line in april, ter ere van het merk HAL ('Brand') als maritiem cultureel erfgoed en als erkenning van de moderne cruisemaatschappij, die Holland America Line geworden is.

Sprekers waren Gus Antorcha, President of Holland America Line, Stephen Lean, directeur van The American Family Immigration History Center op Ellis Island en kapitein Werner Timmers.

Het evenement werd afgesloten met de uitvoering van een muziekstuk van de componist Steven Schoenberg door een ensemble van voormalige Lincoln Center Stage-muzikanten van Holland America Line, exclusief geschreven voor dit bijzondere jubileum.

Bekijk deze mooie videoreportage.

Klik hier voor een uitgebreid verslag met foto's van het evenement.

ms Grebbedyk, HAL-schip van de maand januari

Grebbedyk

De commissie Vloothistorie voert u maandelijks langs HAL-schepen uit heden of verleden.
Deze maand het vrachtschip Grebbedyk.
Zij was het tweede schip uit een serie van vier. De Gaasterdyk (2) en Grotedyk werden gebouwd bij de RDM, maar de Grebbedyk en Gorredyk (2) werden gebouwd bij Wilton Fijenoord in Schiedam.

KLIK HIER

dolhouse ss.rotterdam complete

(Foto; J. Pameyer)

07-12
Er zijn verschillende rondleidingen over het stoomschip Rotterdam op Katendrecht.
Maar bent u niet in de gelegenheid om de ss Rotterdam te bezoeken?
Voor oud-opvarenden is dit iets speciaals om herinneringen op te halen!

In 2020 maakte Jaap Pameyer een 3 D virtuele rondleiing over verschillende dekken van de ss Rotterdam.
Van machinekamer tot stuurhuis. Onlangs stelde hij dit visuele werkstuk ter beschikking van De Lijn.

Neem een 360° kijkje, zoom in en dwaal over de dekken.
Veel plezier!

ms Rotterdam 7 1154 vdl011 226 001

(Foto: Holland America Line)

redding vluchtelingen bij avond 002

redding vluchtelingen bij avond 001

(Ronald de Koning, lid van archiefgroep De Lijn, was aan boord en maakte deze dramatische foto-opnamen.)

11-11
Op woensdagavond 9 november, op het eind van een 10 daagse cruise naar de Caraïben, heeft de bemanning van het ms Rotterdam (kapitein Bas van Dreumel) een geslaagde reddingsactie uitgevoerd en daarbij 13 vluchtelingen van een zinkend vlot in veiligheid gebracht.

Voor de kust van Florida kon de Rotterdam vanwege hurricane Nicole Port Everglades niet binnenlopen en bleef het schip langer op zee. Door dit toeval was het schip, 'in the right place at the right time' toen de vluchtelingen (13 mannen en een vrouw) werden gespot. De kustwacht werd gewaarschuwd, maar de ruwe zee maakte dat onmiddelijke actie geboden was. Er werd een lijn geschoten naar het vlot en één van de drenkelingen wist deze, na 15 meter zwemmen, binnen te halen. Eenmaal aan boord werden de drenkelingen opgevangen. Later op de avond werden de vluchtelingen overgezet op een schip van de kustwacht.

Zie ook het relaas op Holland America Line Blog.

(Bronnen: hollandamerica.com 10-11 en cruisehive.com 11-11)

De Lijn Logo 35jaar klein zwart        Programma Winterlezingen (toegang gratis)

Iedere laatste zaterdag van de maand worden het rijke maritieme verleden van de HAL of andere maritieme onderwerpen via een 'ontdekkingstocht' aan u gepresenteerd aan boord van het ss Rotterdam, met gratis koffie en thee. De winterlezingen starten om 14 uur en duren ongeveer 1,5 uur. Ter kennismaking met De Lijn zijn ook niet-leden van harte welkom. Bij aankomst aan boord wordt de locatie van de lezingen aangegeven. De lezingen voor 2023 worden in het najaar bekend gemaakt.        Aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zaterdag 28 januari 2023
'De wondere wereld van de waterbouw'.
Met veel informatie over waterbouwkundige werken in Nederland en ver daarbuiten.
Spreker: dhr. R.G. van de Ven, bestuurssecretaris Nationaal Baggermuseum Sliedrecht.

Zaterdag 25 februari 2023
'De 'George Stephenson', origineel gebouwd stoomschip'.
Een varend pronkstuk, vol antieke nautische en technische instrumenten en machinerie.
Spreker: dhr. S. Strik, eigenaar van dit klassieke stoomschip.

Zaterdag 25 maart 2023
'Simulation en training aan boord'.
Hoe worden maritieme en veiligheidsprofessionals opgeleid in een realistische omgeving.
Spreker: dht. T. Vos, Business Development Director VSTEP-Rotterdam.

Paul de Graaff, Ledenwerving & Evenementen